
Niewielu kucharzy chce gotować w brudnej kuchni. Widoczne resztki, okruchy z łatwością uprzątniesz, ale co z mikrobami niewidocznymi gołym okiem? Wszelkiego rodzaju pleśnie i bakterie uwielbiają rosnąć na powierzaniach, które nawet nieświadomie zostały przez nas dotknięte!
A z czego mogą przenieść się te zarazki?
Surowe mięso, brudne jajka, warzywa prosto z ogrodu, owoce przyniesione z warzywniaka i wilgoć – to one, tak często spotykane razem lub osobno w kuchni – robią wiele szkód.
Często przecieramy odpowiednimi płynami czy octem powierzchnie, na których gotujemy, kroimy czy lepimy.
Kucharze, zarówno profesjonaliści, jak i my „kucharki domowe” często myjemy ręce. Wycieramy więc dłonie w ścierki kuchenne i działamy dalej, bo nikt z nas nie lubi mieć mokrych i zabrudzonych rąk przy gotowaniu. Nie ma czasu na suszenie i dokładne rozkładanie ścierek kuchennych, gdy do przygotowania jest dwudaniowy obiad z deserem. Albo romantyczna kolacja, kiedy do przyjścia ukochanego gościa mamy niewiele czasu.
Więc w czym tak właściwie tkwi problem z kuchennymi ścierkami? Większość ścierek kuchennych jest wykonana z bawełny albo o zgrozo!! z dodatkami poliestrowych włókien! Oczywiście, że bawełna jest dość chłonnym materiałem, jednak należy ją dobrze wyprać, aby pozbyć się zarazków znajdujących się w kuchni. Temperatura min. 60 st. C wydaje się być tu najlepszą opcją.
I teraz zadaj sobie pytanie – jak często wymieniasz i pierzesz ściereczki kuchenne?
Raz w tygodniu? Może dwa razy? To wciąż wystarczająco dużo czasu, aby bakterie zdążyły się rozgościć na ściereczkowym materiale i rozmnożyć, narażając cię na ryzyko połknięcia tych paskudnych małych zarazków.
Więc co możesz zrobić?
Odpowiedź jest prosta: wybierz lniane ścierki kuchenne!

Fot. Monika Kadłubowska. Wybierz lniane ścierki kuchenne, by skutecznie odeprzeć zarazki!
Poznaj 3 powody, dla których warto wybrać właśnie lniane ścierki kuchenne, by skutecznie odeprzeć zarazki kuchenne!
1. Antybakteryjne działanie lnu
Lniane ścierki kuchenne są niezawodne i funkcjonalne! Z natury len jest tkaniną antybakteryjną, co oznacza, że nie zapewnia drobnoustrojom idealnego środowiska do rozmnażania się. Spowalnia więc rozwój bakterii, zapewniając, że Ty i Twoje stanowisko pracy pozostaniecie tak czyste, jak to tylko możliwe. Zamiast ścierki pełnej obrzydliwych drobnoustrojów, masz taką, która jest zawsze gotowa do przetarcia powierzchni lub dłoni. Ale to tylko wierzchołek tej lnianej góry lodowej. Oprócz właściwości antybakteryjnych len zalicza się do najtrwalszych i najdelikatniejszych tkanin.

Fot. Monika Kadłubowska. Len spowalnia rozwój bakterii, ponieważ szybko odparowuje wilgoć. Dlatego świetnie sprawdza się jako materiał na lniane ścierki kuchenne.
2. Wrażenia dotykowe lnu
Z jakiegoś powodu len nadal uważany jest za niemiły w dotyku. Ludzie twierdzą, że jest szorstki i podobny do papieru ściernego, ale wszystko zależy od jego jakości i sposobu użytkowania. Na przykład lniane ścierki kuchenne z pracowni Nellen są nieporównywalnie gładsze niż ścierki kuchenne uszyte z innych rodzajów materiałów. Ponadto z każdym użyciem i praniem lniane ścierki kuchenne stają się bardziej miękkie.
Już od pierwszego użycia lnianej ścierki kuchennej poczujesz zdecydowaną różnicę między lnem a swoimi dotychczasowymi ścierkami.
Każdy kucharz wie, że praca w kuchni niesie za sobą ryzyko. Tworzy modzele, oparzenia, skaleczenia i wiele innych szkodliwych efektów na skórze, dlatego tak ważne jest, aby mieć pod ręką ściereczkę, która zapewni rewelacyjną przyjemność podczas gorączki gotowania.

Fot. Monika Kadłubowska. Z każdym użyciem i praniem lniane ścierki kuchenne stają się bardziej miękkie.
3. Zaskakująca superchłonność
Oprócz wyżej wymienionych cech len ma również zaskakująco dużą zdolność wchłaniania cieczy. Jedno szybkie przeciągnięcie lnianą ścierką kuchenną po dowolnej mokrej powierzchni i wydaje się, że płynu w ogóle tam nie było. Co więcej, lniane ścierki kuchenne nie zatrzymują tego płynu, jakby od tego zależało ich życie. Pozbywają się wody tak samo łatwo, jak zrzucają brud. A bez wilgoci zostaje zahamowany rozwój drobnoustrojów! To właśnie w tym tkwi magia antybakteryjności lnu!

Fot. Monika Kadłubowska. Magia antybakteryjności lnu polega na hamowaniu rozwoju drobnoustrojów.
Niezależnie od tego, czy jesteś profesjonalnym kucharzem, czy tylko kuchennym hobbystą, nie ma nic ważniejszego niż ścierka do rąk, która jest w stanie sprostać Twoim wymaganiom antybakteryjnym. Lniane ścierki kuchenne mają wszystko, czego potrzeba, aby towarzyszyć kucharzom w każdej kuchni. Dlatego zaproś do swojej kuchni materiał idealny i niech lniane ścierki kuchenne staną się Twoimi codziennymi pomocnikami.
Najpopularniejszym kolorem wybieranym przez klientów Nellen jest czerń. Ale lniane ścierki kuchenne świetnie sprawdzają się także w innych kolorach. Sprawdź sama, jakie kolory mogą zamieszkać w Twojej kuchni.
Życzę Ci samych pyszności ugotowanych w towarzystwie lnianych ścierek kuchennych!
Twoja,

